Az agyváltó egy zárt rendszer, aminek a leglényegesebb előnye az, hogy az elemeknek nincsen kitéve a szerkezet. Az agyváltó csapágyakon forgó szerkezet, aminek a belsejében bolygómű dolgozik, lehet 1 vagy 2 vagy több is, benne és a szerkezet elemeinek kombinálásával jön ki az adott fokozatszám, pl 3 vagy 8. 

A legismertebb nevek a Shimano, Sachs, SRAM, Sturmey Archer. Ha objektíven nézzük a dolgokat, akkor kijelenthető, hogy minőségben a Sachs / SRAM, illetve a Shimano mindig profi volt, a Sturmey-nek voltak rosszabb időszakai. 

Ezek egy agyváltó objektíven nézett tulajdonságai, jó-e vagy sem:

  • mennyire forog szépen, mennyire profi a csapágyazása
  • alkatrészellátás mennyire biztosított, bármilyen forrásból
  • nem jó beállítás esetén sérül-e belül bármi? (Pl. Sturmey hajtókilincs tipikus lepattogzódása, ez Sachs-ban gyakorlatilag nem létező fogalom)
  • a vezérlést tekintve kilóg-e bármi a vázon kivül? (ez korszak kérdése, de nagyon nem mindegy, hogy a vázon belül fut-e a bowdenezés, vagy kilóg a több ezer Forintos clickbox a vázon kivül, és tud-e sérülni)

 

A fenti felsorolásnál több évtizedet kell érteni, pl 80-as évek Sturmey Archer-e; vagy 2000-es évek Sachs-ja szemben a 2000-es évek Shimanójával. A Sturmey profi volt mondjuk 1950-ben. A shimano ma toronymagasan a legjobb, objektíven nézve a dolgokat persze.

 

Az agyváltó tartósságának a kulcsa, függetlenül a márkától:

  • 4000 km-nyi futás után szerviz, magyarul eltakarítani, újrakenni
  • csapágybeállítás: kónuszos elvű szerkezetek ezek, magyarul be kell őket hangolni
  • nagynyomású mosó és víz pl. slag formájában tilos.

 

Egy agyváltó, pl Sachs 3 rendbetétele, ki – és beszereléssel minimum 1,5 óra. Egy Shimano Nexus 7 vagy 8 rendbetétele alsó hangon 2 óra munkát jelent. Erre jön rá még, ha görgősfékes az agy, akkor 20-25 perc, amig rendbeteszem a görgősféket.

SRAM S7 rendbetétele

 

Sram DualDrive rendbetétele

 

Shimano Nexus 8

 

Szíjas Nexus 8

 

Nexus 8

 

Nexus 5

 

SRAM P5

 

Ha további agyváltókat szeretnél nézegetni, itt megtalálod őket, ez a másik weboldalam:

www.agyvaltoszerviz.com